Als u zich verdrietig en somber voelt, is dit volkomen normaal. Ieder mens heeft wel eens te maken met een dip. U heeft misschien problemen op het werk of maakt zich zorgen over de toekomst. Als u zich echter vaak verdrietig en somber voelt, en de klachten langer dan twee weken voortduren, kunt u te maken hebben met een depressie. Het is belangrijk de depressieve klachten tijdig te herkennen. Zodra u weet wat er aan de hand is, kunt u er zelf iets tegen ondernemen of u kunt hulp zoeken. Hoe eerder u hulp zoekt, des te kleiner het risico is op een zware depressie.

Symptomen van een depressie

Het kan vrij lastig zijn om een depressie te herkennen. Klachten als slecht slapen of een verminderde eetlust kunnen ook andere oorzaken hebben. Heeft u echter voortdurend te maken met negatieve gevoelens en herkent u symptomen uit de onderstaande lijst? Dan kan het zijn dat u met een vorm van een depressie te kampen heeft.

 • U bent verdrietig, voelt zich neerslachtig en somber
 • U heeft minder slaap of slaapt juist enorm veel
 • U kampt met gewichtsschommelingen, eet heel veel of juist zeer weinig
 • U bent moe en traag, en beschikt over weinig energie
 • U voelt zich onrustig en prikkelbaar
 • U heeft een minderwaardigheidscomplex of heeft te maken met een schuldgevoel
 • U kampt met negatieve gedachten
 • U kunt zich niet goed concentreren, vindt het lastig om bepaalde besluiten te nemen of kunt niet correct nadenken
 • U heeft geen zin in seks
 • U piekert continu
 • U denkt na over zelfdoding of de dood

Verschillende vormen van depressie

De combinatie van symptomen varieert per persoon. Er zijn dan ook talrijke vormen van depressie, zoals een postnatale depressie, een zware depressie, een chronische depressie of een geagiteerde depressie. Hoe ernstig de klachten zijn, verschilt ook van mens tot mens. De ene persoon heeft een kortdurende, heftige depressie, terwijl de ander met een milde, langdurige variant te maken kan hebben. Over het algemeen geldt dat hoe meer klachten u heeft, des te groter de kans is dat u te maken heeft met een depressie. Bij vijf symptomen of meer is er een groot risico. Beschikt u echter over minder dan vijf symptomen? Schroom dan niet om alsnog naar de huisarts te gaan bij langdurige klachten.

verdrietig voelen

Reden waarom u zich verdrietig voelt

Het is vaak niet te zeggen, wat de precieze reden is dat u te maken heeft met een depressie. Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt. Ook kan een ingrijpend evenement leiden tot verdrietige gevoelens, zoals een ontslag, het ontbreken van sociale contacten, een verhuizing of het verlies van een naaste. Het rouwen om een dierbare kan bijvoorbeeld overgaan in een depressie. Emotionele verwaarlozing gedurende uw kindertijd kan ook een depressie tot gevolg hebben. Erfelijkheid kan daarnaast een mogelijke oorzaak spelen bij depressie. Als een van uw ouders depressief was, is het mogelijk dat u dit geërfd heeft. Depressieve gevoelens kunnen bovendien ontstaan bij faalangst, een tekort aan zelfvertrouwen of perfectionisme.

Maatwerk Begeleiders begeleiden bij verdrietige gevoelens

De Maatwerk Begeleiders ondersteunen u bij het verwerken van uw depressie. U krijgt kennis en informatie, waarmee u leert omgaan met depressieve gevoelens. Ook is het mogelijk dat de depressie terugkeert. Samen met de begeleiders bespreekt u de mogelijke signalen en klachten, zodat u spoedig een depressie herkent. Verder houden de Maatwerk Begeleiders nauw contact met de mensen in uw omgeving, zoals uw partner, om ondersteuning te bieden.

Contact opnemen

Bent u benieuwd naar de verdere invulling van onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact ons op!

Misschien ook interessant?