Bent u onzeker over uzelf? U bent zeker niet de enige. Veel mensen voelen zich onzeker over bepaalde kenmerken. Het kan daarbij gaan om uw lichaam of om uiterlijke kenmerken, maar ook kan het gaan over persoonlijke kwaliteiten of karaktereigenschappen. Een laag zelfbeeld is slecht voor uw eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ook kan het problemen opleveren in het dagelijkse leven. Hoe kunt u uw minderwaardigheidscomplex verhelpen?

Oorzaken die een minderwaardigheidscomplex veroorzaken

Een minderwaardigheidscomplex houdt in dat u zichzelf minder waard vindt dan andere mensen. U heeft wellicht het gevoel dat u niet aan uw eigen idealen voldoet. Ook kan een minderwaardigheidscomplex een samenstelling zijn van een negatief zelfbeeld en de hieruit voortkomende gedragingen. Het lage zelfbeeld heeft met een aantal oorzaken te maken:

Uw lichaam en uiterlijke kenmerken

U beschikt over een laag zelfbeeld, omdat u over uw uiterlijk niet blij bent. U bent bijvoorbeeld ontevreden over uw flaporen, overgewicht, pukkels of een te grote neus. Dit kan een minderwaardigheidscomplex veroorzaken.

Bekwaamheid en capaciteiten

Als u denkt dat u niet goed genoeg bent, kan u een minderwaardigheidscomplex hebben. Een gebrek aan erkenning en succes leidt tot een laag zelfbeeld. Mensen die uitblinken in hun werk, succesvol zijn in een bepaalde hobby of sport of beschikken over een aardig vermogen, hebben vaak weinig last van een laag zelfbeeld.

Sociale capaciteiten

Een gebrek aan sociale vaardigheden kan ook leiden tot een laag zelfbeeld. Bent u bijvoorbeeld timide, verlegen, bevreesd of beschaamd in uw sociale contacten, dan kan uw zelfbeeld verergeren.

Een laag zelfbeeld tegengaan

Het hebben van een laag zelfbeeld is volledig irrationeel. Het zorgt bovendien voor een minderwaardigheidscomplex, waardoor u in een neerwaartse spiraal belandt. Het is dan ook essentieel om een laag zelfbeeld tegen te gaan. Deze adviezen helpen bij het tegengaan van een laag zelfbeeld.

Niemand is perfect

Zelfs topmodellen, professoren, presidenten en topfunctionarissen twijfelen aan bepaalde capaciteiten en karaktereigenschappen. Ook is iedereen ontevreden over een bepaalde lichamelijke eigenschap. Het ideaalbeeld dat u in tijdschriften of op de televisie ziet, is te danken aan photoshop en make-up, waardoor het compleet onrealistisch is. Het hedendaagse schoonheidsideaal is simpelweg een creatie van professionele visagisten, foto- en videobewerking programma’s en belichtingtechnici.

Uzelf accepteren zoals u bent

Een minderwaardigheidscomplex ontstaat doordat u te weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt. Mensen die hun karaktereigenschappen echter accepteren zoals ze zijn, komen zeer zelfverzekerd over. Ze maken het daarmee niet alleen leuker in het leven voor zichzelf, ook worden ze hierdoor beter behandeld door andere mensen. Hoe meer eigenwaarde u laat zien, des te waardevoller u door een ander wordt gevonden.

minderwaardigheidscomplex

Lichamelijke verzorging leidt tot een beter zelfbeeld

Lichamelijke veranderingen horen bij het ouderdom. Met plastische chirurgie wordt u zelden mooier. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om met de juiste lichamelijke verzorging een beter zelfbeeld te creëren. Met een goede huidverzorging en het bijhouden van uw kapsel voelt u zich een stuk zelfverzekerder. Ook helpen leuke kleren en modieuze accessoires aan een beter zelfbeeld. Door bovendien te letten op uw gewicht en te sporten, voelt u zich ook gezonder en fitter.

Maatwerk Begeleiders voor begeleiding op maat

In sommige situaties kan een minderwaardigheidscomplex aanzienlijke problemen opleveren in uw dagelijkse leven. Doordat uw zelfbeeld niet met de realiteit strookt, treden er wellicht psychische stoornissen op. Het kan zijn dat u sociale contacten vermijdt of dat u depressief bent. De Maatwerk Begeleiders helpen u om uw leven op het goede pad te krijgen. Met een begeleidingsplan op maat gaat u met een begeleider aan de slag om de gewenste doelen binnen een bepaalde termijn te behalen. Neem vrijblijvend contact op met de Maatwerk Begeleiders voor meer informatie.

Contact opnemen

Bent u benieuwd naar de verdere invulling van onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact ons op!

Misschien ook interessant?