Iedereen houdt wel eens van een glaasje alcohol. Maar bent u bang dat u teveel alcohol gebruikt? Of neemt u op regelmatige basis drugs? Speelt u urenlang games op de computer of denkt u continu aan seks? Dan kan het zijn dat u te maken heeft met een verslaving. Een verslaving ontstaat niet zomaar. Vaak leiden verschillende omstandigheden ertoe dat u een verslaving heeft. De Maatwerk Begeleiders ondersteunen u bij het leren omgaan met uw verslaving. Neem contact met ons op voor meer inlichtingen.
Wat is een verslaving?
Het begrip verslaving wordt op allerlei manieren gebruikt. Het wordt beschouwd als een ondeugd, een ziekte, een gewoonte of een probleem voor de samenleving. De term verslaving geldt bovendien niet alleen bij middelen als drugs en alcohol. Het gaat in principe om een gewoonte waartegen u niet bestand bent. Andere zaken waar mensen bijvoorbeeld aan verslaafd raken, zijn gokken, het internet of seks. Een verslaving is in feite een ziekte, die zich onder andere in uw hersenen bevindt. Met de Maatwerk Begeleiders lukt het u om uw verslaving de baas te zijn.
Wanneer bent u verslaafd?
Het draait er bij een verslaving om dat u de behoefte niet kunt weerstaan om de middelen te gebruiken. U bent daardoor afhankelijk van een bepaalde behoefte. We noemen het een verslaving als:
- U zowel psychisch als lichamelijk niet meer verder kunt zonder het middel
- U steeds meer van het product wilt toepassen om hetzelfde effect te voelen
- U te maken heeft met ontwenningsverschijnselen als u het middel niet inneemt. Voorbeelden zijn lichamelijke klachten zoals zweten en trillen. Het kan echter ook gaan om geestelijke klachten, zoals onrustig zijn of panikeren.
- U meer dan de halve dag zich druk maakt om het gebruiken van het product. U denkt erover na hoe u het middel krijgt, of u neemt het middel daadwerkelijk in
Kwesties die met een verslaving samenlopen
De verslaving is meestal niet het enige waar u tegenaan loopt. In veel situaties levert een verslaving problemen op in de directe omgeving van de verslaafde, maar ook voor de samenleving. Voorbeelden zijn ruzies in de thuisomgeving, ongelukken in het verkeer, kwesties met collega’s op het werk of agressie in de openbare orde. Ook kunt u last krijgen van lichamelijke klachten. Bij drugs en alcohol loopt u wellicht hart- en vaatziekten op.
De Maatwerk Begeleiders brengen u op het goede pad
U heeft besloten uw verslaving aan te pakken. Dat is ten eerste al een grote stap in de goede richting. Vervolgens gaat u samen met de Maatwerk Begeleiders in gesprek om een stappenplan op te stellen voor de juiste begeleiding bij het stoppen, dan wel verminderen van uw verslaving. Zo stellen wij de optimale begeleider aan u voor en zetten we te behalen doelen vast voor een bepaalde termijn. In sommige gevallen gaat het om het stabiliseren van de verslaving. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij een medische heroïne of methadon verslaving. U zult echter merken dat volledig stoppen met het middel meestal de beste optie is. Als u namelijk weer één glaasje alcohol inneemt, bent u vaak weer volledig terug bij af. Daarom leren wij uw gedrag aan te passen, zodat u weet wat de triggers zijn die u moet vermijden. Verder focussen we ons op een betere gezondheid en het verbeteren van de leefomstandigheden. Wilt u meer weten over ons op maat gemaakte begeleidingsplan? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op.
Contact opnemen
Bent u benieuwd naar de verdere invulling van onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact ons op!