Geestelijke Gezondheid Zorg

Heeft u een vraag over dit onderwerp aan de De Maatwerk Begeleiders?
Bel: 085 071 59 28

Een ondersteuningsplan op maat

 Een op de vier Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met psychische problemen. Er zijn verschillende vormen van GGZ die ieder zijn eigen plan van aanpak vereist; maatwerk. De Maatwerk Begeleiders zijn in staat, door de cliënt centraal te stellen, een plan van aanpak op te stellen om een zo kort mogelijke behandeling als kan of wat langer indien nodig is.

 

Specialistische begeleiding op het gebied van

Autisme

Uit onze ervaring blijkt dat dat mensen met autisme heel graag contact willen met andere mensen. Dit lukt in veel gevallen niet zonder hulp. Mensen met autisme proberen te overleven in de samenleving waarin ze zich niet begrepen voelen. Autisme is niet direct zichtbaar en daardoor is het lastig op een veilige en vertrouwde manier contact te maken met de wereld.

Lees meer

De Maatwerk Begeleiders luistert naar deze mensen. Wat willen zij bereiken in het leven, hoe kunnen zij zich begrepen voelen. Maar het meest belangrijk, hoe kan er een veilige en stabiele omgeving gecreëerd worden om zo alle kwaliteiten te benutten die zij bezitten. Niet uitgaande van wat zij niet kunnen, juist uitgaande van wat zij wél kunnen.

Verslaving

Stoppen of minderen? Helemaal stoppen met gebruiken is niet voor elke cliënt haalbaar. Een verslaving tast het lichaam en de hersenen aan, waardoor een chronische verslaving kan ontstaan. Meestal zijn er dan ook veel bijkomende problemen met bijvoorbeeld gezondheid, wonen, financiën, etc. In dat geval is de hulp niet zozeer gericht op genezing van verslaving maar op verzorging en begeleiding. 

Lees meer

De Maatwerk Begeleiders richten zich op het stabiliseren van de verslaving (door bijvoorbeeld medische heroïne behandeling of methadon), een betere lichamelijke gezondheid en betere leefomstandigheden.

In veel gevallen is helemaal stoppen wél de beste keuze. Zo is het voor mensen die ernstig alcohol verslaafd zijn geweest, vaak onmogelijk om nog ooit ‘met mate‚’ te drinken. Zodra ze weer één glas alcohol drinken, vallen de drempels weg en vallen ze snel terug in hun oude gedrag.

Depressie

Iedereen voelt zich wel is teneergeslagen of ongelukkig. Maar wanneer spreek je van een depressie? Als deze ongelukkige- en sombere gevoelens langere tijd aanhouden gepaard met slaapproblemen, gedragsverandering en verlies van eetlust dan kunnen we spreken van een depressie. 

Lees meer

De Maatwerk Begeleiders kijken samen met de client hoe depressieve periode’s te signaleren zijn en daarnaast leren herkennen van de klachten. Daarnaast wordt er nauw contact onderhouden met partners voor eventuele ondersteuning.

Angst- en paniekstoornis

Angst en paniek zijn emoties die voortkomen als er gevaar dreigt. Dit is in vaak van korte duur en verdwijnt vanzelf weer. Op het moment dat deze klachten als bijvoorbeeld angsten langer aanhouden dan spreken we van een stoornis. Soms is dit zelfs voor een leven lang. Toch is het onderscheid moeilijk te maken en een diagnose te stellen. 

Lees meer

De Maatwerk Begeleiders maakt de stoornis angst- en paniekstoornis bespreekbaar. Hierdoor leert de cliënt handelen op het moment dat er zich een aanval voordoet. Samen kijken ze naar manieren om deze aanvallen te reduceren.

Bij geestelijke gezondheid zorg is het van essentieel belang om eerst uit te zoeken op welk gebied de problematiek zich afspeelt. Alvorens gaan we samen met de client een behandelplan opstellen. Elke client is bij ons op zijn eigen manier waardevol met zijn/haar unieke karaktereigenschappen. Geen behandelplan is identiek en het vereist dus goed vooronderzoek en maatwerk.

Kyra Knuiman - Begeleider A

De Maatwerk Begeleiders

Sinds 2019

Regetesselaan 7

7316 AA Apeldoorn