Het opvoeden van uw kind is een lastige en verantwoordelijke opgave. Vooral als de fase van de puberteit aanbreekt en kinderen hun eigen identiteit gaan ontwikkelen. Uw zoon of dochter kan in deze fase flink uw grenzen testen, veel gaan experimenteren en alles “zelf” willen bepalen. Hoe zorgt u dat uw kind zo optimaal mogelijk volwassen wordt, zonder op het verkeerde pad terecht te komen? De Maatwerk Begeleiders bieden een uitgebreide expertise bij het opvoeden van kinderen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Omgaan met verkeerde vrienden

Het kan zijn dat u zich terecht zorgen maakt over de vrienden waar uw kind mee omgaat. De invloed van vrienden op uw kind is immers aanzienlijk. Blijf hierover niet onduidelijk: nodig bijvoorbeeld de vrienden van uw kind uit, zodat u weet wie de vrienden zijn en u betrokkenheid laat zien. Van loverboys is bijvoorbeeld bekend dat zij vooral niet bij uw thuis willen langskomen. Het ultieme onderzoek om te onderzoeken of de vrienden goed of verkeerd zijn. Als de vrienden langskomen, maak dan een praatje met ze. Vraag hoe hun thuissituatie is en weet waar ze wonen. Hoe opener u de situatie maakt, des te beter dit is. Verkeerde vrienden zullen namelijk zoveel mogelijk geheim willen houden. Doordat u het mysterie doorbreekt, ziet uw zoon of dochter eerder in dat dit waarschijnlijk niet de optimale weg is.

verkeerde pad kiezen

Alcohol en drugs

Als een kind ontvankelijk lijkt te zijn voor drugsgebruik of aanleg heeft om een zware alcoholist te worden, is de juiste opvoeding noodzakelijk. Geef allereerst uitleg over de gevaren van het blowen en drinken. Veelal denken pubers alleen na over de korte termijn gevolgen. Bovendien is de groepsdruk groot. Veel bier drinken wordt gezien als stoer; wie volledig dronken is, wordt als te gek gezien. Vertel uw kind dat drank echter zijn of haar hersenen aantast en de remmingen verminderen. Dit leidt bijvoorbeeld tot verkeersongevallen, maar ook de drempel naar seks, en ongewenste seks, wordt hierdoor verlaagd. Het blowen kan leiden tot suf gedrag en zelf een psychose. Zorg daarom dat u consequent altijd drank en drugs verbiedt. Als de puber vervolgens toch dronken thuiskomt, is het van belang dat u huisarrest oplegt. Zo beseft de puber dat het u het meent. Ondertussen zorgt de informatie over drank en drugs ervoor, dat de maatregel zowel op de korte als de lange termijn blijft hangen.

Leer uw kind omgaan met risico’s en verantwoordelijkheid

Bij het opvoeden draait het erom dat uw kind beseft dat hij of zij wel degelijk plezier mag maken, maar dat deze zaken wel zo min mogelijk risico’s met zich mee moeten brengen. Als een puber ten onrechte denkt dat hij niets mag, is het belangrijk dat u uitlegt dat u als ouder gerustgesteld moet zijn als hij uitgaat. Als een kind dat niet inziet, is hij nog lang niet volwassen. Accepteer dan ook niet het gedrag waarbij u ’s avonds laat in spanning zit, omdat u niet weet waar uw kind is. Leer daarbij ook dat uw kind een eigen verantwoordelijkheid heeft. Dit begint al vroeg in de opvoeding. Door een kind bijvoorbeeld simpele dingen in huis te laten doen, zoals bijvoorbeeld het opruimen van zijn eigen pyjama in de wasmand, wordt u niet de voetveeg van uw kind. Geleidelijk leert uw kind dat het belangrijk is om ook zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties.

De Maatwerk Begeleiders bieden begeleiding op maat

Is de situatie bij u thuis uit de hand gelopen en weet u niet meer hoe u uw kind moet aanpakken? De Maatwerk Begeleiders bieden met hun uitgebreide ervaring op het gebied van opvoeden een begeleidingsplan op maat. Samen met u en uw kind gaan wij rond de tafel zitten om een stabiele en gezonde thuissituatie te creëren. Neem vrijblijvend contact op voor meer inlichtingen.

Contact opnemen

Bent u benieuwd naar de verdere invulling van onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact ons op!

Misschien ook interessant?