De fase van de puberteit is veelal een lastige opgave voor ouders. Uw eens zo lieve zoon of dochter verandert in een persoon die u op sommige momenten liever achter het behang zou willen plakken. Een kind dat zijn eigen identiteit ontwikkelt in de puberteit test uw grenzen uit, wil alles zelf bepalen en experimenteert er flink op los. Hoe zorgt u dat u nog goed met uw puberkind kan blijven omgaan? De Maatwerk Begeleiders helpen u om een stabiele thuissituatie te creëren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Probeer vriendschap met uw puber te sluiten

Het is niet gemakkelijk om zowel een ouder als een vriend van uw opgroeiende puber te zijn. Toch is het belangrijk om een vriendschappelijke band met uw kind op te bouwen. Uw puber komt namelijk in verzet tegen de regels die u opstelt. Door uw tiener te vertellen dat de regels alleen flexibel worden als hij laat zien betrouwbaar te zijn en zelfdiscipline toont, zal hij of zij de regels eerder respecteren. Probeer daarom alleen streng te zijn als het nodig is en zorg verder dat u zoveel mogelijk vergevingsgezin bent. Zodra uw kind zich aan de regels houdt en vertrouwen wint, kunt u zich meer vrijheden permitteren.

Probeer niet altijd de vrede te bewaren

Sommige ouders hebben een zodanige moeite met de confrontatie, dat zij er alles aan doen om de vrede te bewaren. Zo bestaan er nog nauwelijks richtlijnen en grenzen voor de puber. In dat geval ontloopt u alle verantwoordelijkheden als ouder en is er in feite geen vrede. U dient dus af en toe het risico te nemen om de vervelende ouder te zijn, omdat uw kind dan de leiding en begeleiding krijgt die het nodig heeft. Zorg dat u met argumenten uw kind op de juiste weg naar volwassenheid leidt, waardoor hij of zij leert zijn of haar eigen besluiten te nemen. Ook al beseft het kind het niet, dit is wat een kind ook van u verwacht.

pubers in puberteit opvoeden

Risico’s en eigen verantwoordelijkheid

Bij het opgroeien naar volwassenheid leert de puber om te gaan met risico’s en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid leert u uw kinderen door hen te laten bijdragen aan heel eenvoudige dingen in de thuissituatie. Zorg bijvoorbeeld dat ze hun eigen was in de wasmand doen en hun kamer opruimen. Door dit soort taken voorkomt u dat u de voetveeg van uw kind wordt. Ook moet u uw kind laten zien dat u het wel degelijk plezier gunt, maar dat deze leuke activiteiten wel zo min mogelijk risico’s moeten bevatten. Soms denkt een tiener ten onrechte dat hij niets mag. Het is echter belangrijk dat hij of zij beseft dat het de verantwoordelijk heeft om u als ouder gerustgesteld te voelen als hij of zij uitgaat. Als een kind dat niet begrijpt, is het kind nog niet volwassen. Accepteer dan ook niet het gedrag waarbij u gespannen ´s avonds thuis zit, omdat u niet weet waar uw kind is.

Maatwerk Begeleiders helpen u op weg

De puberteit is een spannende tijd. Bovendien kunnen eigenwijze, opstandige pubers het u zeer lastig maken om de juiste weg in de opvoeding te vinden. De Maatwerk Begeleiders ondersteunen u bij de juiste begeleiding van uw puber. Samen met u en uw kind gaan wij in gesprek om een begeleidingsplan op maat vast te stellen. Met een vaste begeleider die optimaal bij uw gezinssituatie past, creëren wij een stabiele thuisomgeving zodat uw puber zich optimaal ontwikkelt tot volwassene. Neem vrijblijvend contact op voor meer inlichtingen.

Contact opnemen

Bent u benieuwd naar de verdere invulling van onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact ons op!

Misschien ook interessant?