Ieder mens voelt zich wel eens ongelukkig of terneergeslagen. Wanneer is er echter sprake van een depressie? Als deze sombere en ongelukkige gevoelens gedurende een lange tijd aanhouden en gepaard gaan met gedragsverandering, slaapproblemen en vermindering van eetlust, speekt men wel van een depressie. Om hulp vragen is een kunst. Het is bovendien een teken van kracht. Je neemt immers zelf de beslissing in handen om iets aan de depressie te gaan doen. Dit doet iemand ook bij een andere ziekte, waarom dan niet een depressie?

Psycho-educatie bij depressie

De Maatwerk Begeleiders kijken samen met de cliënt op welke manier de depressieve periodes zich presenteren en leren daarnaast de klachten te herkennen. Verder houden ze nauw contact met de omgeving rondom de persoon met depressies, zoals een partner. Psycho-educatie speelt een essentieel onderdeel bij de begeleiding van depressieve stoornissen. Doordat de persoon met een depressie meet kennis en inzicht over zijn ziekte krijgt, biedt dit gelegenheid tot het stellen van vragen en het bespreken van zorgen. Door te begrijpen welke factoren een rol spelen bij herstel, verloopt de begeleiding en behandeling van een depressie op een betere manier.

begeleiding depressie

Structuur geven aan de dag

Bij het herstellen van een depressie staan twee zaken centraal: actief zijn of blijven en het geven van structuur aan uw dag. Wellicht ziet u enorm op tegen deze activiteiten. Dit is echter normaal bij een depressie. Door kleine stapjes te zetten, komt u langzaam maar zeker vooruit. De onderstaande adviezen ondersteunen u hierbij:

  • Zorg dat u dagelijks contact maakt met een vertrouwd persoon. Dit kan een vriend, familielid, collega of buur zijn. Spreek ook geregeld af om bij iemand op bezoek te gaan of om iemand te bellen. Het helpt daarnaast om over uw depressie te praten. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor begrip in uw omgeving.
  • Leg uzelf haalbare doelen op, waarbij u niet direct hoge eisen moet stellen. Begin met iedere dag een taak, zoals boodschappen doen, wassen of eten koken.
  • Breng structuur en regelmaat in uw leven. Dit doet u door op tijd op te staan, iedere dag op vaste tijden te eten, elke dag naar buiten te gaan en een activiteit te plannen. Ook op tijd naar bed gaan draagt bij aan herstel voor een depressie. Alcohol en drugs kunt u tijdens deze periode het beste niet gebruiken.
  • Bedenk een activiteit die u leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld de krant lezen of een tv programma kijken. Dagelijks onderneemt u een activiteit die u plezier geeft.
  • Kies ervoor om iedere dag minstens een half uur te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, fietsen of tuinieren zijn. Een aanrader is de running therapie en mindfullness voor een betere gemoedstoestand.
  • In de meeste gevallen is het verstandig om te blijven werken in plaats van tijdelijk te stoppen met werken. Praat hierover met uw werkgever om te kijken hoe u de dag het beste kunt inrichten.

Praktische problemen oplossen

Naast ondersteuning bieden bij het structuur geven van de dag, begeleiden de Maatwerk Begeleiders bij het oplossen van praktische problemen. Dit kan te maken hebben met het werk, geld, het gezin of een woonruimte. Vooral bij mensen met een depressie die zich in een gezinssituatie bevinden, is er vaak onbegrip bij bijvoorbeeld de kinderen. U hoeft niet alle problematiek in uw eentje op te lossen. Vaak helpt het om samen oplossingen te bedenken, waardoor u gemakkelijk de draad weer op kunt pakken. De Maatwerk Begeleiders ondersteunen en adviseren u hierbij.

De Maatwerk Begeleiders

De Maatwerk Begeleiders geloven in doelmatigheid als het gaat om  het begeleiden van cliënten. Niet een cliënt eindeloos behandelen zonder eindbestemming, juist planmatig naar het doel toewerken ten behoeve van de cliënt. Haalbare en duidelijke doelen stellen in overleg met cliënt en omgeving van de cliënt. Hierbij gaan we in eerste instantie uit van de eigen kracht en vaardigheden van de client. Niet focussen op wat de cliënt niet kan, juist de focus op de kwaliteiten.

Contact opnemen

Bent u benieuwd naar de verdere invulling van onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact ons op!

Misschien ook interessant?